Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος ή αλλιώς στενωτική τενοντοελυτρίτιδα ή trigger finger αποτελεί μια πάθηση όπου το δάκτυλο παραμένει σε θέση κάμψης και αδυνατεί να επανέλθει σε ευθεία προκαλώντας πόνο και δυσφορία. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε δάκτυλο με μεγαλύτερη συχνότητα στον μέσο τον παράμεσο και τον αντίχειρα.
Ο εν τω βάθει και ο επιπολής καμπτήρας αποτελούν τους δύο τένοντες τους οποίους έχει κάθε δάκτυλο. Για να πραγματοποιηθεί η κίνησή του δακτύλου πρέπει οι τένοντες αυτοί να ολισθήσουν κάτω από τα έλυτρα. Για να γίνει πιο κατανοητό πως λειτουργεί η διαδικασία αυτή σκεφτείτε πως οι τένοντες είναι κλωστές ενώ τα έλυτρα είναι οι κεφαλές από τις βελόνες μέσα από τις οποίες πρέπει να περάσει η κλωστή. Με την πάροδο των χρόνων ή ανάλογα και με τις εργασίες που εκτελεί ο καθένας προκαλείται πάχυνση στο Α1 έλυτρο (τη βάση του δακτύλου δηλαδή) με αποτέλεσμα αυτό να πιέζει τους τένοντες, δημιουργώντας οίδημα και έτσι να υπάρχει δυσκολία στις κινήσεις με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η έκταση. Έτσι, έχουμε το τίναγμα του δακτύλου που θυμίζει το πάτημα της σκανδάλης ή αλλιώς trigger finger.
Δεν είναι ακριβή τα αίτιά της παθολογίας αυτής, Έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, διαταραχές του θυρεοειδούς ενώ παράγοντες όπως η ηλικία ή η καταπόνηση του σημείου αυτού παίζουν ρόλο. Αξίζει να αναφερθεί πως παρουσιάζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών.
Αρχικά υπάρχει ευαισθησία στη βάση του δακτύλου ενώ στη συνέχεια δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η έκτασή του αλλά παραμένει σε θέση κάμψης. Παρατηρείται αρκετά συχνά διόγκωση ή κατά την ψηλάφηση μπορεί να γίνει αισθητό ένα μικρό εξόγκωμα.
Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό με πείρα και την κατάλληλη κατάρτιση για να προτείνει εξατομικευμένα για τη δική σας περίπτωση τη σωστή θεραπεία.
Αν οι συντηρητικές μέθοδοι δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση.
Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που γίνεται διαδερμικά με τοπική αναισθησία και διαρκεί 15-20 λεπτά ανάλογα με την περίπτωση. Ο χειρουργός προχωρά σε μικρή τομή 1,5 cm για τη διάνοιξη του Α1 ελύτρου. Η επιστροφή στις δραστηριότητές σας γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ δε χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο.
Πρόκειται για μια ασφαλή επέμβαση με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Αυτό εξαρτάται φυσικά και από το πως θα χειριστεί την περίπτωσή σας ο γιατρός που θα επιλέξετε.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές. Οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν τα αποτελέσματα αμέσως μετά το χειρουργείο. Υπάρχει, όμως, και η περίπτωση να νιώσετε κάποιον πόνο στην παλάμη ή οίδημα. Ο χρόνος επούλωσης της τομής διαρκεί μόνο λίγες εβδομάδες.
Συμπληρώστε παρακάτω τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!
ΚΕΡΔΙΣTΕ
ΤΟ MATCH POINT ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ!